У вересні 2019 року команда науковців Миколаївського краєзнавчого музею стала однією з переможців грантового конкурсу Миколаївського глиноземного заводу «Місто іновацій-2019» з проєктом «Останні з кайнозою або динозаври в музеї». Його мета організація суспільно - корисної діяльності в сфері екології та захисту довкілля   Назва «Останні з кайнозою або динозаври в музеї» обрана не випадково. Червоним рядком у проєкті проходить думка про те, що людство може опинитися, як і динозаври, на межі вимирання, якщо не буде охороняти свій дім - навколишнє середовище.

Робота всієї команди проєкту була спрямована на створення найбільш сприятливих умов для досягнення головної мети проєкту – залучення жителів міста в освітні, творчі й суспільно-корисні заходи, спрямовані на гармонійне співіснування людини з навколишнім природним середовищем. Була розроблена загальноміська еколого- просвітницька програма, яка включила в себе: проведення екоконкурсу «Останні з кайнозою?» та відкриття еколого- пізнавальних тимчасових майданчиків у найбільш віддалених районах міста. Також була створена пересувна виставка «Сучасні екологічні проблеми. Охорона довкілля» і розроблена інтерактивна екскурсія з наглядними науковими дослідами. Завдяки реалізації проєкту в краєзнавчому музеї вперше з’явилась новітня технологія - 3D панорамна фотографія. Було створено три панорамні фотографії: національний природний парк «Білобережжя Святослава», національний природній парк «Бузький Гард» (ділянка «Актовський каньйон»), природний заповідник Єланецький степ.

У конкурсі «Останній з кайнозою?» взяли участь 27 команд; із них: 23 команди відповіли на запитання «Діно-вікторини», 22 екоплакати було передано в музей на конкурс «Зупинимо катастрофу разом!», 20 екоакцій було проведено командами-учасницями.

Пересувна виставка: «Сучасні екологічні проблеми. Охорона довкілля» була створена науковими співробітниками для роботи еколого - пізнавальних тимчасових майданчиків. Мета виставки – поширити знання про світові екологічні проблеми серед мешканців міста, показати красу Миколаївського краю. Виставку активно відвідували учні загальноосвітніх шкіл та жителі прилеглих районів. Також були організовані екскурсії школярам під час класних годин.

Під час роботи проєкту еколого - пізнавальні тимчасові майданчики були відкриті на базі Миколаївського обласного краєзнавчого музею,  в Центральній міській бібліотеки ім. М. Л. Кропивницького (партнера проєкту) та у філіалах бібліотеки: № 2 (центр екологічної інформації і культури), № 12, № 18.

b_150_100_16777215_00_images_0104.jpg

В проєкті Миколаївського обласного краєзнавчого музею «Останні з кайнозою або динозаври в музеї» прийняли участь близько 20 000 осіб.