Відповідальна організація за  реалізацію проекту - ГО «Миколаївська обласна організація Всеукраїнської організації «Союз осіб з інвалідністю України»

 Мета проекту: підготовка та проведення новорічних заходів, спрямованих на організацію взаємодії молоді та людей з інвалідністю, забезпечення їхньої творчої самореалізації; зміцнення духовно-морального  та соціального здоров'я у громаді.

 Завдання проекту

- Відібрати елементи південноукраїнської вишивки у фондах музею; підготувати схеми для вишивки.

- Провести не менше 10 інклюзивних майстер-класів для молоді та створити не менш 100 вишитих новорічних іграшок.

- Оформити  ялинку та залу.

- Провести відкриття ялинки для інклюзивної аудиторії та новорічне свято для підлітків інвалідів.

 Актуальність проекту

У Миколаєві мешкає 18 834 особи з інвалідністю. Багато з них, незважаючи на захворювання, мають значний творчий потенціал та займаються різними видами прикладного мистецтва. З метою підтримки людей з інвалідністю ГО «Миколаївська обласна організація Всеукраїнської організації «Союз осіб з інвалідністю України» у 2009 р. започаткувала проведення авторського конкурсу «Перлини Півдня», майстри з інвалідністю беруть участь у майстер-класах та інших заходах, спрямованих на розвиток творчої особистості. Але здебільшого, особи з інвалідністю спілкуються лише між собою та не отримують відчуття того, що вони беруть участь у створенні самобутньої спадщини Миколаєва та на рівні з іншими вносять свій вклад у розвиток культури міста.

Сьогодні у державі багато говорять про соціалізацію дітей з інвалідністю. Новий закон України «Про освіту» відкриває широкі можливості для впровадження інклюзії в системі освіти. Але заходи, які супроводжують впровадження закону, не стосуються молоді, яка не включена в коло освіти.

Реалізація проекту «Миколаївська вишита ялинка» дасть можливість для соціалізації молоді з інвалідністю, сприятиме підвищенню їхньої самооцінки, зміцненню духовного та емоційного стану. З іншого боку, мешканці міста, будуть вчитися доброзичливо сприймати тих, хто чимось від них відрізняється і розвивати свої навички спілкування.