54001, м.Миколаїв, вул.Адміральська,4

Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.om

(0512) 37-86-36

Вт-Нд: 9:00 - 17:00,  Пн: вихідний

Ціна на квитки:

Для дітей — 20 грн., для дорослих — 60 грн.

Екскурсійне обслуговування:

для дітей — 30 грн., для дорослих — 50 грн.

b_500_0_16777215_00_images_Flot_DSC_9876.jpg

  

Історично-інформаційна довідка

Миколаївський музей суднобудування та флоту – єдиний музей такого профілю в Україні. Його вважають перлиною корабельного краю та однією з візиток міста Миколаєва.

Старовинний будинок, в якому вже 37 років розміщується музей, є пам’яткою історії та архітектури кінця ХVIII – першої половини ХIХ ст. Побудований у стилі раннього російського класицизму за проектом архітектора П.Неєлова в 1793 році, будинок служив канцелярією та помешканням для головних командирів Чорноморського флоту і портів та військових губернаторів Миколаєва і Севастополя протягом 1794-1900 років.

b_300_0_16777215_00_images_Flot_2.jpg

Будинок Головного командира Чорноморського флоту кінця ХІХ ст.. – початку ХХ ст..

 

Музей суднобудування та флоту відкрито 30 липня 1978 року в День Військово-Морських Сил СРСР згідно рішення Миколаївської Ради депутатів трудящих №249 від 21 березня 1973 р. Реставраційні роботи проводились з 1975 по 1978 р. за проектом останньої перебудови 1833-1834рр. архітектора К.Акройда.

Музей працює на правах відділу Миколаївського обласного краєзнавчого музею. Профіль музею – історично-технічний.

Експозиція розміщена в 9-ти залах. Виставки експонуються в двох виставкових залах. В експозиції музею розміщено близько 4 тис. експонатів, у фондах зберігається більше 14 тис. музейних предметів. Експозиція музею відображає історію створення Чорноморського флоту, яка тісно переплетена з історією Миколаєва, знайомить з кораблями миколаївської побудови, з біографіями історичних осіб, які приймали участь у створенні та розвитку флоту та міста, з досягненнями сучасних миколаївських корабелів.

 

b_300_0_16777215_00_images_Flot_3.jpg

 

Зала № 6 «Розвиток суднобудування у Миколаєві в кінці ХIХ– на початку ХХ ст.»

Вздовж огорожі музею встановлені бюсти відомих флотоводців – М.П. Лазарєва, Ф.Ф. Ушакова, Ф.Ф. Беллінсгаузена, Г.І. Бутакова, П.С. Нахімова, В.О. Корнілова, які зробили свій внесок в розвиток Миколаєва та Чорноморського флоту.

На відкритому майданчику експонуються корабельна зброя та якорі різних часів.

Адміралтейський якір

Гармати з кораблів Дунайської Військової Флотилії

Щорічно музей відвідують більш, ніж 50 тисяч чоловік. У музеї проводиться близько тисячі оглядових та тематичних екскурсій, експонується до десяти виставок, проводять дитячі творчі конкурси, квести, музейні уроки, дні відкритих дверей, зустрічі суднобудівників та моряків з відвідувачами музею, презентації книг, заходи в межах міжнародної акції «Ніч музеїв» та ін.. Наукові співробітники музею відроджують традицію проведення народних концертів у дворі музею .

«Ніч музеїв 2013»

«Ніч музеїв 2014» Майстер-клас в’язання морських вузлів проводять вихованці Клубу юних моряків.

«Ніч музеїв 2015» «Живі фігури» - робітника, М. Фалєєва (першого будівничого Миколаєва) та адмірала О. Грейга (губернатора м. Миколаєва, головного командира Чорноморського флоту) у виконанні акторів Молодіжного народного театру «С.Т.У.К.»

Виступ оркестру народних інструментів Миколаївського коледжу культури тамистецтв (Народний концерт «На хвилях надій та сподівань», травень 2015 г.)

Грає військовий оркестр військової частини А 0224 (День флоту України, 2015 р.)

Серед відвідувачів музею – діти та дорослі, представники різних професій та військовослужбовці, жителі міста та його гості: це урядові делегації, представники ділових кіл та бізнесу, туристичні групи та приватні особи з усіх кінців України, з закордону. Гості з Європи, Азії, Америки та навіть з далекої Австралії побували у нашому музеї та отримали незабутні враження про наш корабельний край. За період свого існування музей прийняв близько 2,5 млн. відвідувачів.

Колектив музею творчий та дружний. Наукові співробітники експозиційного відділу, науково-просвітницького сектору та сектору фондів, доглядачі залів, касир, технічні працівники докладають максимум зусиль для успішної роботи музею.

Головними завданнями роботи наукових співробітників музею є глибоке, всебічне вивчення історії світового та вітчизняного суднобудування; збір найбільш цікавих і цінних предметів, що відображають розвиток суднобудування та флоту, створення науково обґрунтованої високохудожньої експозиції, проведення на її основі науково-просвітницької роботи, а також комплектація науково-технічної бібліотеки та фондів музею.