Меморіальна колекція речей Тарнавського у фондах музею

      У березні 2017 року фонди групи зберігання «метал-дерево» поповнила колекція предметів, що належали Михайлу Володимировичу Терновському (1949-2008) – краєзнавцю, члену національної спілки журналістів України, майстру спорту з підводного плавання, водолазу, яхтсмену, учаснику трансатлантичної регати «Рейс-2000» в складі екіпажу легендарної яхти «Ікар». Миколаївцям добре відомі його захоплюючи статті та книжки: «Под парусами «Икара» в  Америку», «История Николаевского яхт-клуба», «Водолазные истории» та інші.

     До колекції матеріалів Михайла Володимировича надійшли цікаві предмети, що символізують його захоплення морем – це руль та штурвал з власної яхти «Каліпсо», штурманська лінійка, навігаційний транспортир, циркуль для вимірювання відстані на картах, клінометр – приладдя для уточнення нахилу судна, печатки яхти.

     Є предмети, які відображують факти з біографії Терновського. Наприклад, про службу у 1968-1971 роках на Північному флоті нагадує сувенір, що зроблений з гільзи снаряду та прикрашений поясною пряжкою матроського ременя з зображенням якоря.

     Певну цікавість викликає наручний годинник «Восток», так званий «командирський», який залишився від батька Михайла  Володимировича - Володимира Олександровича – учасника ІІ-ї світової війни, водолаза. На циферблаті годинника – символи Перемоги -  орден Вітчизняної війни та напис «50-річча Перемоги».

      М.В. Терновський мав широке коло інтересів, товаришував з творчою інтелігенцією міста, вивчав історію Миколаєва та збирав пам’ятки щодо неї. Наприклад, його табличка з назвою вулиці «Конопатна» поповнила музейну колекцію аншлагів. В далекі 1920-ті роки її було зроблено на заводі ім. А. Марті «ЧСЗ». Така назва вулиці жодного разу не змінювалася починаючи з 1835 року.

       Таким чином, колекція предметів Терновського М.В. має певне значення, вона пов’язана з долями людей та країни, історією міста та мореплавання. Всі експонати можуть бути використані у створенні різноманітних виставок. Працівники музею висловлюють подяку родичам Терновського М.В., які передали колекцію до фондів.

b_150_100_16777215_00_images_DSC_3269.JPG b_150_100_16777215_00_images_DSC_3202.JPG

 

Экспонаты из музея «ЧСЗ»

 

Группа хранения «металл – дерево» в 2015-2016 годах пополнилась большой коллекцией экспонатов расформированного музея «ЧСЗ».  Всего было получено 94 предмета, среди которых рабочие инструменты, измерительные приборы, наковальня, молот, часть клепанной обшивки судна (все датируется началом XXв.).

Кроме этого, в фонды поступили предметы оснастки судов. Например: иллюминатор и маховик с эсминца «Фрунзе» (построен в 1914г. под названием «Быстрый», в 1926г.  переименован на «Фрунзе»); шестерня и фрагмент якорной цепи с крейсера «Червона Україна» (построен в 1915г., под названием «Адмирал Нахимов», в 1922г. переименован на  «Червона Україна»); иллюминатор с авианосца «Ульяновск» (заложен в 1988г., в 1991-1992гг. строительство остановлено, разобран на металл).

Особый интерес представляют такие экспонаты, как верхняя часть заводских ворот с датой 1896, первый заводской гудок (конец XIX в. - начало XX в.), якорь (I половина XX в.), глобус (II половина XX в.). 

В перспективе, после реставрационных работ, экспонаты музея «ЧСЗ» планируется выставлять для широкого ознакомления горожан и гостей Николаева с историей кораблестроения.

b_150_100_16777215_00_images_73-1.JPGb_150_100_16777215_00_images_89-1.JPG b_150_100_16777215_00_images_74-1.JPG

 

Дзеркальна магія предків

 

     У 2011 р. колекція прадавніх дзеркал поповнилася ще одним предметом із розкопок  «Александрівського» некрополя. Дзеркало, у вигляді плоского литого металевого диска, у давнину було відполіровано так, що віддзеркалювало.                      Дзеркала є досить  частою знахідкою в комплексах речей, виявлених в могилах сарматського часу. Найбільша їх кількість припадає на поховання жінок. Були випадки наявності декількох дзеркал при одному похованому. Це, можливо, пов'язано з прагненням живих передати зазначений предмет комусь «на той світ». Присутність в похованнях пошкоджених  дзеркал отримало підставу для припущення про магічне , крім побутового,  значення дзеркала  у сарматів. Можливо,що  пошкодження робилось  з метою захистити родичів від зловмисного вторгнення душі померлого в світ живих людей.

b_150_100_16777215_00_images_22352.jpg

 

                                                                                                                                                                       

Сердечный коркулюм или « Разбитое сердце»

 

     Морской двустворчатый красивый моллюск относится к семейству  сердцевидок или кардиумов. Сердцевидки обладают клиновидной сильной  ногой и с ее помощью не только передвигаются и быстро закапываются в грунт, но и подпрыгивают на несколько сантиметров над дном, когда им грозит опасность со стороны врагов, в первую очередь со стороны морских звезд.

     Особенно красивы и разнообразны по форме и окраске раковины сердцевидок, живущих в тропических районах из рода Коркулюм (Corculum). Утонченные тонкостенные створки с резким перегибом (килем) посредине, соединяясь, образуют очень красивые «сердечки» белого, желтого, розового, светло-лилового цветов. На более светлом фоне могут быть заметны розовые точечки. Раковины небольшие, около 5 см.  «Разбитое сердце» распространено у берегов Юго-Восточной Азии.  

      Существует легенда …Давно это было, когда боги  еще жили на земле. Полюбил богиню Кардиссу простой юноша. Он ей отдал всю свою любовь, а  она подарила ему свое сердце.  Но не суждено было простолюдину и богине быть вместе, разные у них были  пути и предназначения. Уходя, Кардисса оставила возлюбленному небосвод в звездах и свое разбитое сердце. Падающие звезды, с тех пор, превращались в слезы, а разбитое сердце стало украшением морского дна.

b_289_261_16777215_00_images_DSC_7207.JPG b_224_233_16777215_00_images_DSC_7208.JPG

                                                 

  ЗБРОЯ ДЛЯ ЖІНОК

 

      В Миколаївському обласному краєзнавчому музеї зберігається більше ніж 450 одиниць зброї. Колекція її постійно поповнюється. Так, нещодавно музеєм було придбано макет жилетного капсюльного  пістолету ( Бельгія, Льєж). Датується ІІ пол. ХІХ ст. Ствол стальний, 8-и гранний. Рукоять виготовлена із дерева, ліворуч на рамі, прикрашеній рослинним орнаментом, карбівка клейма виготовлювача. Зверху капсюльний пристрій.

    Подібну зброю називали ще дорожньою за компактністю, іноді дамською чи пістолетом для зберігання в ручній муфті. Насправді, розподіл зброї на дамську та чоловічу дуже умовний. Зменшені варіанти пістолетів були і чисто чоловічою зброєю. Вона легко розміщувалася як в жилетних кишенях, так і в долоні.

     Жилетні пістолети були дуже розповсюджені у ІІ пол. ХІХ ст., завдяки невисокій вартості, компактності і надійності. Використовувались, в основному, для самозахисту. Зброя виготовлювалася багато чисельними збройними мануфактурами Бельгії, Англії, Франції, Германії та інших європейських держав. Пістолети мали просту конструкцію: були однозарядними з прямими курками, які розміщувалися в пазу нижньої частини рамки , що не перешкоджало вилученню зброї із кишень або багажу.

     Різні види вогнепальної зброї популярні і до сьогодення. Але найбільш тяжкі злочини відбуваються переважно за допомогою саме вогнепальної зброї. Тому слід пам’ятати, що кримінальний кодекс України передбачає відповідальність за незаконне носіння, зберігання, придбання, виготовлення і збут вогнепальної зброї.

b_150_100_16777215_00_images_DSC_7229.JPG

 

                                                       Набір м’яких платівок.

 

В фондах МОКМ знаходиться дуже цікавий набір м’яких платівок, який було видано в 1969 році до 25-ти річчя визволення Миколаєва від німецько-фашистських загарбників.  Набір подарувала  Чернявська В.П., яка з 1973 по 1983 роки очолювала краєзнавчий музей. Незвичні, дуже оригінальні за дизайном платівки, на яких записані пісні, присвячені суднобудівникам, нашому місту, десанту під командуванням К. Ольшанського. На лицьовій стороні розміщені фотографії із зображеннями різноманітних куточків  Миколаєва: ріка Південний Буг з вітрильниками на хвилях, новостворений  Варварівський міст (який було побудовано в 1964 році), будівля облради, пам’ятник героїчним ольшанцям, і нарешті, фото із зображенням судна «Николаев», під час спуску. На зворотньому боці платівок – тексти пісень, більшість з яких написана миколаївськими авторами. Цікавим являється ще й той факт, що платівки та конверт було виготовлено на миколаївській фабриці культурно - побутового обслуговування.

                                                    b_150_100_16777215_00_images_DSC_7130.JPG              b_150_100_16777215_00_images_DSC_7122.JPG